HAFTALIK ÇALIŞMA PLANI

HAFTALIK ÇALIŞMA PLANI

LÜTFEN HAFTALIK ÇALIŞMA PLANINI İNDİRMEDEN ÖNCE AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMALARI OKUMAYI UNUTMAYINIZ.

11.09.2023 580

Kıymetli öğrencilerimiz, Eğitim öğretimde Anadolu Lisesini seçmekle Üniversite okumak düşüncesinde olduğunuzu kabul ediyoruz. Çünkü Anadolu liselerinin öğretim alanındaki en önemli amacı bir üst öğretime yani üniversiteye öğrenci hazırlamaktır. Bu hayali gerçekleştirmek aslında hiç zor olmayan bir süreç. Yeterki bu süreci en iyi şekilde değerlendirelim. Bunun için tek altın kural var. O da öğrenilen bilgilerin ön hafızaya(geçici hafızaya) değil , temel (kalıcı ) hafızaya alınması gerekir. Bu nedenle önce şu konularda bilgi sahibi olunması gerekiyor:

1- Ön hafıza (geçici hafızaya) nedir?

2- Temel (kalıcı ) hafıza nedir 

3- Bilgiler Temel hafızaya nasıl alınır.

Şimdi kısaca bunu açıklayalım:

* Ön hafıza (geçici hafıza): Günübirlik öğrenilen ,süreklilik olmayan, anlık kazanılan bilgilerin depolandığı hafızadır. Bu hafızadaki bilgilerin kalıcılığı en az 2gün en fazla 10 gün arası değişmektedir. Bu günden sonra ön hafızadaki bilgiler yeni gelen bilgieri depolamak için silinir. 

*Temel (kalıcı ) hafıza: Sürekli aynı periyotla devam eden öğrenim ve kazanımların depolandığı ve öğrenilen bilgilerin ömür boyu saklı kaldığı hafızadır. Bu nedenle bizler temel hafızamızı ne kadar çok bilgiyle depolarsak başarı oranı o kadar yüksek olacaktır. 

* Bilgiler Temel hafızaya nasıl alınır.: En önemli husus bu sevgili gençler. Öğrenilen bilgilerin temel hafızaya alınması ,yani kalıcı olması için 2 önemli husus var. Bunlar ;

     1- Günlük ders çalışma: Hangi gün, hangi saatlerde ders çalışacağınızı,hangi saatlerde ders dışı eylemler yapacağınızı planlamanız ve bu planı değiştirmeden en az 2 hafta uygulamanız anlamına gelir. Planlamaya ilk başladığıızda, Haftalık Ders Programınızı, Derslerdeki başarı durumunuzu ve ders çalışma alışkanlıklarınızı gözönünde bulundurarak günlük çalışma planı hazırlamalısınız. 

     2- Planlı ders çalışma : Hangi gün ,hangi saatte ,hangi dersi çalışacağınızı hangi saatlerde ders dışı eylemler yapacağınızı planlamanız ve bu planı değiştirmeden en az 2 hafta uygulamanız anlamına gelir. . 

              Hazırladığınız bu plan şartlar ne olursa olsun 15 gün boyunca kesinlikle değiştirilmeden devam ettirilmelidir. 15 günden önce plan değişikliği yapıldığı takdirde hafızamız bunun süreklilik arz eden bir bilgi olmadığını kabul edip ön hafızadan, temel hafızaya geçmeden silinmesine neden olacaktır. Eğer plan 2 hafta boyunca sürekli aynı gün, aynı satte ve aynı derslerle devam ediyorsa hafızamız öğrenilen ve ön hafızaya alınan bu bilgilerin sürekliliik arz ettiğini kabul edip silmiyor, Temel (kalıcı ) hafızaya gönderiyor. İşte o andan itibaren Temel hafızadaki bilgiler ömür boyu sizde kalıyor. Ne zaman bir ihtiyaç olduğunda beyin  temel hafızadaki bilgileri çağırıp kullanıyor.

          Sevgili gençler günlük ve planlı çalışmayı bilinçli olarak yapmadıktan sonra ne kadar çok çaılışırsanız çalışın sadece ön hafızayı doldurmuş olursunuz . bunun sonucunda da Öğrenilen bilgiler kısa süre sonra unutulmuş olur. Bu nedenle çalşmaktaki ana hedef , öğrenilen bilgilerin temel hafızaya alınması olmalıdır. Bir örnek verecek olursak bir çok öğrencimiz sınava bir kaç gün kala yoğun bir çalışma yapıyor. Bilgileri ön hafızaya alıyor. Sınav zamanı bilgiler ön hafızada bulunduğundan sınav anında bu bilgileri kullanarak çok yüksek notlar alıyor. Ancak belli bir periyotla günlük ve planlı çalışma yapmadığından ön hafızadaki bilgiler siliniyor. Sınav notları çok yüksek olmasına rağmen Üniversite sınavına gelindiğinde temel hafızada bilgi olmadığından hayal kırıklığı yaşıyor. Sizlere Güveniyoruz. Unutmayın Nasıl Başlarsak Öyle Devam Ederiz..


HAFTALIK ÇALIŞMA PLANINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ